Nietolerancja pokarmowa – c.d.

Nietolerancja pokarmowa – c.d.

Co warto wiedzieć o nietolerancji pokarmowej?

Z roku na rok na świecie i w naszym kraju wzrasta liczba osób chorujących z powodu nadwrażliwości na pokarmy. W ostatnich latach coraz szerzej akceptowany jest pogląd, że nietolerancja pokarmowa zależna od przeciwciał klasy G (IgG), może przyczyniać się do występowania wielu objawów i zaburzeń przewlekłych, które dotąd nie były wiązane przyczynowo ze stosowaną dietą.

W ostatnich latach naukowcy wielu krajów przeprowadzili badania dotyczące związku między stosowaniem diety opartej na eliminacji pokarmów powodujących wysokie poziomy przeciwciał IgG, a nasileniem różnych zaburzeń zdrowotnych, m.in. zaburzenia żołądkowo-jelitowe, dermatologiczne, neurologiczne, oddechowe, psychologiczne, mięśniowo-szkieletowe. Wykazano, że aż 75% spośród badanych pacjentów odczuło korzystne skutki diety eliminacyjnej wskazanej w oparciu o test na nietolerancję pokarmową i wysoko oceniło poprawę swojego samopoczucia, niezależnie od płci i wieku pacjentów. Przypuszcza się, że kompleksy immunologiczne utworzone z przeciwciał IgG i fragmentów białek pokarmowych mogą wywierać szkodliwy wpływ na funkcjonowanie organizmu indukując stan zapalny – ogólnoustrojowy lub zlokalizowany w określonych tkankach. W jeszcze innych badaniach autorzy postulują, że możliwy jest patogenetyczny związek między nietolerancją pokarmową i poziomem IgG, a rozwojem otyłości, miażdżycy czy migreny.

Zalecane jest stosowanie diety eliminacyjnej opartej o badanie nietolerancji pokarmowej między innymi w takich specjalnościach jak: gastroenterologia (np. zespół jelita nadwrażliwego, choroba Leśniowskiego-Crohna, wrzodziejące zapalenie jelita grubego), reumatologia (np. reumatoidalne zapalenie stawów, łuszczycowe zapalenie stawów, zesztywniające zapalenie kręgosłupa), dermatologia (atopowe zapalenie skóry, łuszczyca), alergologia (wszystkie objawy testowane nie poprzez przeciwciała IgE, tylko IgG), choroby autoimmunologiczne (np. choroba Hashimoto).

Jeżeli istnieje podejrzenie, że stosowane żywienie może mieć niekorzystny wpływ na zdrowie, najłatwiejszym sposobem, aby się o tym przekonać, jest wykonanie testu na nietolerancję pokarmową w celu zidentyfikowania pokarmów powodujących przyczynę dolegliwości.

Objawy nietolerancji pokarmowej

Jeśli konsultowałeś z lekarzem rodzinnym swoje objawy, a diagnoza nie została ustalona, być może cierpisz  na nietolerancję pokarmową. U chorych z nietolerancją pokarmową mogą wystąpić więcej niż jeden objaw w tym samym czasie. Jeśli występuje u Ciebie jakikolwiek z podanych niżej objawów, możesz cierpieć na nietolerancje pokarmową.

– Niepokój (ostry lub chroniczny)

– Fibromialgia,

– Artretyzm,

– Nieżyt żołądka,

– Astma,

– Bóle głowy,

– Zespół deficytu uwagi (AHND),

– Zapalenie Jelit,

– Moczenie mimowolne nocne,

– Bezsenność,

– Zapalenie oskrzeli,

– Zespół hiperaktywności,

– Celiakia,

– Zespół jelita nadwrażliwego,

– Zespół przewlekłego zmęczenia (CFS/ME),

– Świąd skóry,

– Zatwardzenia,

– Zespół złego wchłaniania,

– Mukowiscydoza,

– Migrena,

– Depresja,

– Zatrzymywanie wody w organizmie,

– Biegunki,

– Zaburzenia snu,

– Wzdęcia,

– Nadwaga lub otyłość.

 

Katarzyna Zacharewicz, dietetyk

2

Leave a Reply