OLEJ LNIANY BIOFLAX® SUPLEMENT DIETY

OLEJ LNIANY BIOFLAX® SUPLEMENT DIETY

OLEJ LNIANY BIOFLAX® SUPLEMENT DIETY Z INSTYTUTU WŁÓKIEN NATURALNYCH I ROŚLIN ZIELARSKICH – WAŻNY SKŁADNIK CODZIENNEGO MENU ORAZ DIETY DR BUDWIG.

Olej lniany stał się w ostatnim czasie coraz bardziej znanym i rozpoznawalnym naturalnym produktem żywieniowym. Szerzej wkracza on do naszej świadomości z uwagi na swoje wyjątkowo pozytywne i kompleksowe oddziaływanie na ludzki organizm.

Pierwsze doniesienia na temat oleju lnianego datuje się na ok. 650 lat p.n.e., kiedy to Hipokrates zalecał go jako środek leczniczy przy bólach brzucha, biegunce czy zapaleniu śluzówki. Od tamtego czasu wiele się zmieniło. Dzisiejsze wyniki badań wskazują na jego znacznie szersze zastosowanie. Coraz więcej zainteresowania poświęcają mu zarówno środowiska dietetyków, jak również sfery naukowe i medyczne.

Niepodważalnym autorytetem w zakresie wykorzystania wyjątkowych właściwości oleju lnianego była niemiecka biochemik Dr Johanna Budwig (1909-2003), która całe swoje życie poświęciła badaniom nad zastosowaniem oleju lnianego wysokolinolenowego w profilaktyce przeciwnowotworowej. Opublikowane wyniki badań i powstałe na ten temat książki jednoznacznie wskazują, że olej lniany i jego właściwości prozdrowotne są ponadczasowym odkryciem na skalę międzynarodową.

Powszechnie wiadomo, że najzdrowsze tłuszcze spożywane i przyswajalne przez człowieka to oleje roślinne. Ale nie wszyscy wiemy, że olej lniany BIOFLAX z Instytutu Włókien Naturalnych i Roślin Zielarskich posiada oprócz walorów smakowych, najwyższą zawartość niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych OMEGA-3. Nie są one wytwarzane przez organizm człowieka, a jednocześnie są niezbędne dla jego prawidłowego funkcjonowania.

Olej lniany BIOFLAX jest oprócz ryb podstawowym źródłem kwasów OMEGA-3. Wytłoczony z nasion roślin oleistych zawiera witaminy oraz od kilku do kilkunastu różnego rodzaju kwasów tłuszczowych, które muszą być dostarczone w pożywieniu, bowiem ustrój ludzki nie potrafi ich samodzielnie wytworzyć (syntetyzować).

Z oleju lnianego BIOFLAX tłoczonego w Instytucie Włókien Naturalnych i Roślin Zielarskich usunięte są śluzy, które są „przetransportowane” do lnu mielonego, dzięki czemu olej nie ulega procesowi jełczenia i przed otwarciem nie wymaga przechowywania w lodówce. Śluzy nie są pożądanym składnikiem oleju, gdyż na nich osadzają się bakterie i zaczyna się proces jełczenia, przez co olej nabiera gorzkiego smaku. Celem przyjmowania oleju lnianego są kwasy OMEGA-3. Jeżeli pacjentowi zaleca się przyjmowanie śluzów, to dedykowanym produktem jest pochodny oleju lnianego: Len Mielony Odtłuszczony.

DIETA DR BUDWIG

Efektem kilkudziesięciu lat, poświęconych przez Dr Johannę Budwig badaniom dobroczynnego wpływu oleju lnianego na organizm człowieka, jest dieta nazwana jej imieniem. Polega ona na uzupełnieniu niedoborów kwasów OMEGA-3 w organizmie i podzielona jest na 2 etapy:

  1. Etap pierwszy, tzw. wysycenia tkanek organizmu kwasami OMEGA-3 i uzupełnienia ich wieloletnich niedoborów, w trakcie którego jedynym zalecanym źródłem tłuszczu jest olej lniany oraz ryby. Przyjmuje się od 6 do 8 łyżek oleju lnianego dziennie w różnych potrawach „na zimno”, przy czym – w celu lepszego wchłaniania kwasów OMEGA-3 – zaleca się zmiksowanie oleju lnianego z chudym twarogiem i spożywanie powstałej, bardzo smacznej pasty. Okres ten trwa od kilku tygodni do kilku miesięcy, w zależności od stopnia poprawy zdrowia.
  2. Etap drugi polega na zmniejszeniu ilości przyjmowanego oleju lnianego do 2 łyżek stołowych dziennie i jednoczesnym dodaniu do diety innych olejów tłoczonych na zimno – według uznania. Etap ten z powodzeniem może być stosowany jako sposób zdrowego odżywiania bez ograniczeń czasowych.

Dr Budwig zaleca wyeliminowanie z pożywienia produktów konserwowanych i zawierających dodatki chemiczne, gdyż ich działanie polega na blokowaniu spalania tłuszczów i dezaktywizacji oddychania komórkowego. Zatem proces poprawy zdrowia następuje w wyniku  dostarczania organizmowi tłuszczów aktywizujących oddychanie i ograniczeniu spożywania konserwantów blokujących je.

Kolejnym bardzo ważnym aspektem jest codzienne spożywanie kilku łyżek zmielonego siemienia lnianego (inaczej lnu mielonego) oraz mlecznych produktów fermentowanych. Jednym słowem len mielony możemy dodawać do jogurtu, maślanki lub kefiru.

 I najważniejsza kwestia:

Żeby olej lniany nadawał się do diety Dr Budwig, a tym samym wykazywał wymienione właściwości prozdrowotne, bezwzględnie musi zostać spełnionych kilka warunków:

  • musi być wysokolinolenowy (co oznacza zawartość ponad 50% kwasów OMEGA-3);
  • tłoczony na zimno z ziaren niemodyfikowanych genetycznie (!);
  • nierafinowany;
  • po otwarciu hermetycznie zamkniętej butelki obowiązkowo olej należy przechowywać w lodówce.

Kapsułka BIOFLAX z olejem lnianym wysokolinolenowym 500 mg x 60 szt. to nowy produkty Instytutu Włókien i Roślin  Zielarskich, który idealnie nadaje się do diety dr Budwig, jak również do codziennej suplementacji kwasów OMEGA-3. Kapsułki przeznaczone są m.in. dla osób starszych, intensywnie uczących się i uprawiających sport ze względu na wpływ suplementu na zwiększenie wydolności i odporności organizmu.

1Wśród wielu produktów dostępnych na rynku nie wszystkie spełniają powyższe wymogi.

Instytut Włókien Naturalnych i Roślin Zielarskich w Poznaniu od 80 lat bada właściwości różnorodnych odmian lnu, hodowanych na własnych, polskich plantacjach. Dzięki temu mamy gwarancję doświadczenia i jakości.

Jak mawiała autorka diety, nie ma ona nic wspólnego z przestrzeganiem surowego reżimu odżywiania. Jest to raczej nasz świadomy wybór tego, co najlepiej wspomaga nasz organizm. To nasza decyzja i wpływ na to, jaka jest jakość pożywienia i tym samym jakość zdrowia – Naszego i Naszych Bliskich.

Piotr Ludniewski

Dietetyk

Leave a Reply